Els treballadors d'AVANZA a la vaga per guanyar millors condicions de treball

23/02/2023

Des de finals de l’any passat s’han celebrat diverses vagues de busos al sud del Baix Llobregat i a L’Hospitalet, degut al mal estat dels vehicles i les precàries
condicions de treball de la plantilla. Aquesta deixadesa de l’empresa Avanza, que porta succeint des que es va adjudicar ha provocat el col·lapse del transport públic cara a treballadors i estudiants.

Al novembre de 2022, els treballadors, farts d’aquesta situació, decideixen organitzar diverses aturades i vagues durant el mes següent. L’empresa, però, va respondre amb oferiments minúsculs i pràcticament ofensius, deixant congelades les negociacions.

Les vagues i mobilitzacions han seguit encadenant-se fins a dia d’avui, en què ha acabat la darrera onada d’aturades que va començar el 16 de febrer. Els treballadors, però, no han sucumbit davant les pressions de l’empresa ni dels buròcrates sindicals d’UGT i CCOO, que van presentar un preacord. Aquest no va ser aprovat, ja que el 86% de treballadors s’hi va oposar frontalment.

La situació de col·lapse del transport i congelació de negociacions ha tingut dues respostes. Els sectors polítics que governen els ajuntaments i la diputació afronten aquesta tensió amb cinisme i impotència, creant taules de mediació sense estar disposats a posar les eines per donar una solució. Els sectors d’oposició, en canvi, demanen una nova adjudicació: que el mercat sigui el que ho solucioni.

Totes dues posicions demostren la incapacitat de les institucions de donar una solució a la precarietat en la mobilitat. Un transport públic enfocat a distribuir l’actual i futura força de treball (en el cas dels estudiants) de manera més eficient al servei de les empreses.