El Moviment per l'Habitatge de Catalunya demostra la seva força davant de l’ofensiva repressiva

22/01/2023

Milers de persones s’han manifestat sota el lema “Ens volen de genolls, ens trobaran dempeus” des de Jardinets de Gràcia fins a Plaça Sant Jaume. S’han denunciat cassos repressius de diversos militants del Moviment, amb especial èmfasi al cas d’Olzinelles Absolució que s’enfroten a una petició de 12 anys de presó per participar en una acció del Grup d’Habitatge de Sants i l’Escola Popular de Sants.

L'escalada repressiva que s'ha produït en els darrers anys contra el Moviment per l'habitatge, creixement proporcional al seu mateix creixement i capacitat de generar conflicte amb les diferents propietats, suma -segons la Comissió Jurídica del Moviment-, un total de 27 casos repressius, 86 encausats, 44 detencions, i peticions de més de 150 anys de presó en total i més de 300.000€ en multes.

 

Al parlament, que ha posat punt i final a la manifestació, s'ha exigit l’absolució de totes les encausades, l’arxivament de les causes i la retirada de totes les multes i denuncies. Finalment, ha acabat amb un missatge clar i directe: “Ens dirigim al govern de la Generalitat de Catalunya per dir-li que no ens podeu seguir ofegant eternament, que la classe treballadora d’aquest país seguirem organitzant-nos i que com més ens deixeu sense res, menys tindrem a perdre.”

 

Durant el parlament s'ha recordat també que “l’aplicació de la Llei mordassa, l’enduriment de la Llei d'enjudiciamient criminal, i la modificació del Codi Penal, són la resposta tant del Govern espanyol com del Govern de la Generalitat per criminalitzar a la classe treballadora organitzada que defensem les nostres cases.”

Ofensiva repressiva i gir autoritari

L'ofensiva repressiva que està patint el Moviment per l'habitatge és una mostra més del gir autoritari dels diferents estats europeus que estan endurint les mesures de control i càstig i retallant cada cop més els drets polítics. Un gir nascut en resposta als diferents esclats socials i polítics que s'han donat des l’any 2008, que lluny de revertir-se, en els pròxims temps s'aguditzarà.

Les darreres mostres d’intensificació de la capacitat repressiva a l'Estat espanyol les podem veure amb la recent reforma del Codi Penal amb l'agreujament del delicte de desordres públics o la possible reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

Així, el Moviment per l'Habitatge haurà d'avançar cap a respondre, tant organitzativament com estratègica, als reptes que té per davant. Només avançant progressivament en la construcció d'un poder propi capaç de plantar cara a la burgesia, la classe treballadora organitzada podrà imposar-se a la repressió d'aquelles institucions que intenten preservar l'ordre social capitalista.