El congrés Lenin 1924-2024 se celebra amb èxit

21/04/2024
Image

L'Institut d'Estudis Socialistes (ISI), organització del Consell Socialista d'Euskal Herria (EHKS) dedicada a la investigació, ha celebrat aquest cap de setmana a Bilbao un congrés anomenat Lenin 1924-2024 sobre la teoria desenvolupada pel líder bolxevic. Aquesta trobada ha coincidit amb el centenari de la mort de Lenin i ha ajuntat a intel·lectuals marxistes de renom internacional. La crida ha estat un èxit i centenars de persones hi han assistit.

El congrés ha permès homenatjar la memòria del revolucionari rus i, alhora, crear un espai de debat i reflexió teòrica en torn l'experiència bolxevic. Les ponències no s'han plantejat de manera aïllada de la pràctica revolucionària del proletariat sinó que han estat orientades a afavorir el desenvolupament polític del Moviment Socialista a nivell internacional.
Image

Lenin 1924-2024 ha comptat amb sis taules de debat a les quals s'han tractat diverses qüestions vinculades a la proposta leninista. L'actualitat del bolxevisme, Lenin i la Ciència de la Lògica de Hegel, els cicles d'acumulació del capital i la lluita de classes, la teoria leninista de l'imperialisme, la dialèctica entre forces productives i relacions de producció han estat els temes tractats pels ponents externs. Finalment, militants del EHKS han parlat sobre el concepte de partit marxista revolucionari com a cloenda del congrés.

L'ISI és la institució d'investigacions avançades del EHKS. Va néixer recentment amb la voluntat d'avançar en la fonamentació teòrica de l'estratègia socialista i de servir de suport científic per a la concreció tàctica de la línia política del EHKS. Fins ara, l'ISI ha dut a terme un estudi quantitatiu sobre la composició de classe de la societat basca i el congrés Lenin 1924-2024.