Un militant de la PAH de Lleida ingressat per la pallissa de la Guàrdia Urbana

09/07/2024
Image

El passat dijous, la Guàrdia Urbana de Lleida va detenir i apallissar dues militants de la PAH de Lleida, una d'elles militant socialista. Sense cap ordre judicial ni autorització per part de les veïnes, els agents van forçar l'entrada de l'edifici amb la intenció de dur a terme un desnonament il·legal. Aquesta acció es va produir malgrat la constància de la situació judicial del bloc, coneguda per la Guàrdia Urbana en visites anteriors. Durant la intervenció, dos militants de la PAH Lleida van ser violentament agredits i detinguts. Com a resultat de la brutalitat policial, ambdós van patir fractures a les costelles, múltiples contusions al cos i al cap, i un d'ells continua ingressat a l'hospital amb una perforació al pulmó i un greu hematoma al fetge.

Malgrat les sol·licituds de padró fetes, els vídeos de les famílies en el bloc des de fa setmanes i el coneixement dels serveis socials, la intervenció policial es va dur a terme sense cap explicació ni justificació legal. La Unitat Polivalent Operativa (UPO) va considerar que s'estava realitzant una "okupació en calent" i, sense informar de res, van entrar a l'edifici propiciant cops a les dues militants i una veïna. Les agressions van incloure "agafar pel coll, emmanillar i donar puntades, arribant a fissurar una costella a una de les militants." Durant l'actuació, els agents van expressar el seu desig de violència amb frases com "qué ganas os teníamos". Després d'aquest episodi, els agents van pujar a desnonar a les famílies i van descobrir que estaven totalment instal·lades. En adonar-se de l'error comès, van decidir acusar les dues militants d'atemptat contra l'autoritat per justificar les lesions i la violació de domicili.

La PAH denuncia la il·legalitat d'aquesta actuació policial i acusa la Paeria, liderada per l'alcalde Fèlix Larrosa i la seva edil de seguretat Cristina Moron, de complicitat. La regidora ha afirmat que les ferides dels militants es van produir "al caure a terra", una explicació que la PAH considera inacceptable. Malgrat això, la portaveu de la PAH ha afirmat que "sabem que la repressió és forta contra aquelles que imaginem un món diferent, perquè fem trontollar a qui ens explota i oprimeix. Però la nostra convicció i el nostre amor, l'amor a la nostra gent i a l'esperança de canvi, és molt més gran que qualsevol cop, qualsevol detenció i qualsevol denúncia."

D'altra banda, des del Moviment Socialista, el militant agredit ha expressat que "la repressió és l'únic que tenen quan el proletariat ens organitzem per no deixar-nos humiliar més, per lluitar pel que és nostre i per construir un poder de classe que sigui capaç de superar la misèria a la qual ens volen condemnar." En aquest sentit, ha afegit que "saben que la muntanya de misèria sobre la qual descansen pot transformar-se en un volcà que els esborri del mapa. I perquè saben que ens correspon a nosaltres, a la militància revolucionària, prendre la xispa i despertar aquest volcà, desenvolupar tot el potencial de la classe treballadora organitzada per a prendre el control sobre les nostres vides."

En aquest sentit, han volgut acabar donant tot el suport al militant que actualment encara es troba ingressat a l'hospital i han anunciat que estudiaran emprendre accions legals contra la Guardia Urbana.

Image