Protestes massives a Kènia contra les polítiques d'austeritat de l'FMI

27/06/2024
Image
Aquest dimarts 25 de juny va començar a Kènia una onada de protestes massives en contra de la implementació d'una controvertida llei d'ajustament fiscal exigida pel Fons Monetari Internacional (FMI). Les manifestacions, que van incloure l'ocupació i crema parcial del Parlament, van ser reprimides brutalment per la policia, resultant en almenys 23 morts i més de 300 ferits i centenars de detinguts.

El president de Kènia, William Ruto, va anunciar dimecres que no promulgaria la Llei de Finances 2024, que preveia un augment d'impostos sobre els aliments i altres béns bàsics. Aquesta llei tenia com a objectiu recaptar 2.700 milions de dòlars i garantir el pagament del deute extern del país, els interessos del qual consumeixen el 37% dels ingressos anuals de Kènia.

Les protestes estan sent liderades pel jovent treballador i es focalitzen a la capital, Nairobi, tot i que també s'estan estenent a altres ciutats del país. Els manifestants denuncien que l'augment dels impostos en béns de primera necessitat atempta directament contra les condicions de vida d'una majoria social profundament proletaritzada. La repressió de les protestes i la violència policial van generar una onada d'indignació. El missatge "No poden matar-nos a tots" es va viralitzar a les xarxes socials, convocant noves mobilitzacions per avui dijous 27.